Mobilný komunikačný systém bude dokončený v roku 2013, tvrdí Glváč

25.12.2012 Bratislava

Bratislava 25. decembra (TASR) - Mobilný komunikačný systém MOKYS bude pripravený na používanie už v roku 2013. Stane sa tak po vyše siedmich rokoch, odkedy bol uzavretý tender na jeho dodávku.

"Garantujem, že systém bude fungovať a bude fungovať už budúci rok," povedal TASR minister obrany Martin Glváč (Smer-SD).

Obstarávanie armádneho systému, ktorý má slúžiť predstaviteľom ozbrojených síl na komunikáciu, sprevádzali už od začiatku viaceré podozrenia. Polícia preverovala samotný tender a expremiérka Iveta Radičová podala trestné oznámenie pre podozrenie z obzvlášť závažného zločinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku a podozrenia porušovania služobných povinností. "Robili sa tu právne analýzy možnosti vypovedania zmlúv, ale títo všetci, ktorí tu vykrikovali, tak druhou rukou podpisovali prevod 31,5 milióna eur, aby to bolo zaplatené," poznamenal minister obrany.

Predchádzajúce technické problémy s uvedením systému do prevádzky súviseli najmä s absenciou rádiovej technológie a vhodných nosičov, ktoré by zabezpečili jeho mobilnosť. Druhý problém sa už podarilo prekonať tak, že sa odstránili pôvodne nedostatky na dodaných nosičoch.

Ďalšie dobudovanie MOKYS-u je naplánované do troch fáz. Najprv by mali byť dodané platformy vybavené rádiovou technológiou spĺňajúcou požadované takticko-technické parametre. Následne bude vyzbrojený systémom velenia a riadenia a napokon by sa mala zaručiť bezpečnosť celého systému. "Bude to za ďaleko nižšie finančné prostriedky, ako sa uvádzalo doteraz," podotkol Glváč.
 

Vyberte región